Lise alan seçimi öğrencilerin hayatları hakkında verecekleri kritik kararların başında geliyor diyebiliriz. Tabi ki kritik demek bir kere karar verdikten sonra değişikliklerin yapılamayacağı anlamına gelmiyor. Ama en başından doğru adımların atılması emek ve zaman kaybının önüne geçilmesinde büyük öneme sahip.
Öğrenciler ve aileler bu dönemde bazen fazlaca telaş ve kafa karışıklığı yaşayabiliyor, kendilerini birçok soru ile boğuşurken bulabiliyor.
- Eşit ağırlık dersleri bana daha mı uygun?
- Sayısal seçersem gidebileceğim mesleklerde iş bulma imkanları nasıl?
- Sözel derslerini daha mı severek yaparım?
- Yabancı dil çok seviyorum, bu konuda yetenekliyim de, peki sevmek ve yetenek yeterli mi?
Ya da kimi öğrenciler önemini kavrayamadıkları için anlık kararlar verebiliyor. Her iki durumda geleceklerini etkileyen sonuçlar doğurabiliyor. Bu sebeple lise alan seçimi zamanı gelmeden öncesinde üzerinde düşünülmesi gereken bir konu.
Lise alan seçimi artık 10’uncu sınıf yerine 9’uncu sınıfta yapılıyor. Öğretmenler 9. Sınıfın başından itibaren öğrencileri alan seçimine dair bilgilendirmeye başlıyorlar tabi ki ama nihai karar öğrencilere ait. Tercihlerin okul içinde belli alanlara yoğunlaşması halinde ise 9’uncu sınıf yıl sonu başarı puanı yüksek olanlara öncelik veriliyor.
Öğrenciler bu lise alan seçimi sırasında;
- ailenin etkisi altında olabilir
- bir öğretmenini sevdiği için o dersi her zaman başarıyla yapacağını düşünebilir
- kuzenleriyle kendisini bir rekabet içinde görebilir
- sınıf arkadaşlarının çoğunluğu aynı alanı seçiyor diye kendisi için de o alanın iyi olacağını zannedebilir
- sayısal derslerde iyi olduğu için onu mühendisliğe götüren adımlar atabilir ancak tamamen insan ilişkisi odaklı bir mizaca sahip biri olarak eşit ağırlıktaki mesleklerde göstereceği yüksek başarıyı göz ardı edebilir
Bunlara benzer başka bir çok sebep daha sayılabilir. Öğrenci veya aileler en doğru olanı yapma telaşında bazen çevrelerindeki bu sebeplerin, onları doğru olanı yapmaktan ne kadar uzaklaştırabileceğini tartamayabilir.
Bu durumda öğrencinin gerçek kişiliğini, yaratılıştan gelen mizacını, yeteneğini, hayallerini iyi değerlendirmek çok önemli. Bilimsel yöntemler de bize öğrencilerimizi çok yönlü olarak değerlendirme fırsatı sunuyor. Çeşitli kişilik testleri, kariyer envanterleri ve koçluk-danışmanlık seansları ile öğrencilerimizin kendilerini en iyi şekilde tanımlamalarına, beklenti ve isteklerini belirlemelerine, hedeflerini ve hedefe ulaştıran basamakları netleştirmelerine yardımcı oluyoruz.
Sizler de lise alan seçiminde profesyonel bir danışmanlığa ihtiyaç duyuyor, gelecek adımlarınızı sağlamlaştırmak istiyorsanız bizimle irtibata geçebilirsiniz.