Kariyer planlaması denilince akla üniversitenin son sınıfları gelir. Tabi arkasından da ‘ben ne yapacağım’ telaşıyla oradan oraya koşturmak, ‘elimdekiler bir işe yarar mı acaba?’ sorusuyla geçmişi tartmak ve hüsrana uğramak. CV ‘yi dolu göstermek için gidilen kısa ve verimsiz eğitimler, herkesin aklına gelen ve doğal olarak iş hayatında rakiplerden hiçbir fark ortaya koyamayan genel geçer yetkinlikler. Tam anlamıyla yumurtanın kapıya dayanma hali. Maalesef ki aynı sorun üniversite hazırlığında da öğrencilerin problemi. Lise öğrencileri için kariyer planlaması ise üzerinde durulmayan bir kavram. Bu yüzden gençler genellikle işini son zamanlara erteleyerek kendini ne kadar yıprattığını, hayatta neleri kaçırdığını sonradan fark ediyor ne yazık ki.
Kişiler; kariyerinde başarılı olmayı üretme, takdir görme, var olma, beğenilme, öncü olma, iz bırakma, yönetme, yol açma gibi tanımlarla bütünleştirir. Hepsinin de temelinde Mutlu Olma isteği yatar. İnsan mutlu olmak ister ve çoğu zaman anlık kısa mutlulukların peşinde koşarken hayaliyle bile heyecanlandığı kariyer fırsatlarını kaçırır. Hayalini yaşayan insanlara imrenerek bakmakla yetinir.
Peki, gerçekten başarılı bir kariyere sahip olmak için ne yapmalı?
Bahsettiğimiz başarılı kariyer tek bir durum değil pek çok bileşenden oluşur. Bu nedenle kişinin kendisini birbirini destekleyen ve farklı yönlerde geliştirmesi, birçok yetkinliğe sahip olması gerekir. Her şeyin sonunda kaliteli bir yerde kaliteli bir iş yapması için, CV’sinin ayırt edici özelliklerle dolu olması gerekir. Bu da üniversitenin son bir iki yılında halledilebilecek bir mevzu değildir.
Üniversiteye gelmeden önce oradaki eğitimini nasıl şekillendireceğini belirlemesi, sosyal hayatını planlaması, üniversiteye hayatının olanaklarına vakıf olması gerekir. Aksi takdirde, üniversite diplomasının tek başına yeterli olmadığı şu günlerde, anlık yaşadığı hayatın 4 senede nasıl gelip geçtiğini anlamadan boş bir mezuniyete doğru yol alır. Bunun için de daha lisede kendisini çok iyi tanımalı, ne istediğini ve ileride ne isteyeceğini bilmeli, 10-20 yıl sonraki dünyanın nasıl bir yer olacağını iyi değerlendirmeli, liseden itibaren her eğitim-öğretim dönemini ve yazlarını iyi planlamalıdır.
Bütün bunlar ilk bakışta kimilerine çok sıkı ve zorlayıcı bir tempo gibi gözükebilir. Evet, üniversiteye sıkıştırıldığında gerçekten öyle ama lise hayatını bu bilinç ile geçiren bir öğrenci için heyecanlı ve eğlenceli bir sürece dönüşebilir. Yapılan spor ve sanat faaliyetleri, oynanan bilgisayar oyunları, tatiller ve yurtdışı gezileri, arkadaşlarla katılınabilecek sosyal sorumluluk kampları ve daha pek çok aktivite doğru bir kariyer planlamasının içinde artı değer olarak yerini alabilir. Önemli olan nihai hedefin iyi belirlenmesi ve sürecin doğru planlanmasıdır. Bunun için aileler ve öğrenciler, lise öğrencileri için kariyer planlaması konusunda danışmanlık alarak etkili ve başarılı bir yol takip edebilirler.